Vejce jak je neznáte

08.11.2014 19:59
Slepičí vejce, které v kuchyni běžně používáme, zná každý. Ale použít k vaření lze také vejce kachní, koroptví nebo vejce křepelčí.

Vejce patří k základním surovinám, které se používají při přípravě pokrmů již odpradávna. Vejce bylo vždy uctívaným symbolem života a plodnosti. První křesťané viděli ve vejcích symbol znovuzrození, proto se zdobené vejce natvrdo spojuje s Velikonocemi. Slepičí vejce, které se běžně používají, jsou v kuchyni všestranně využitelná. Vejce se třídí podle velikosti, je jich podle směrnic Společného trhu (Common Market) až sedm. Největší vejce má až 70g, nejmenší pod 45g. Průměrná hmotnost je okolo 50g. Z toho se vejce sestává z vnější skořápky (asi 12%), bílku (asi 60%) a žloutku (30%). 

Ve vejcích, ať mají původ jakýkoli, není v ohledu na živiny žádný rozdíl. Stejně tak barva skořápky nemá žádný význam, je pouze závislá na plemenu slepice, ne na nutričních hodnotách. Bílých skořápek se není třeba bát. Jediné, na co si je třeba dávat pozor, je uskladnění, vejce z výběhů se rychleji kazí. 

Použití vajec v kuchyni

Známé vejce slepičí

Klasické slepičí vejce se používají téměř ke všemu. Při pečení, mísení, zapékání, zahušťování, obalování nebo vytvoření bílkového základu. Vejce můžeme vařit ve skořápce na hniličko či natvrdo, připravovat na ztraceno, smažit, zapékat, jsou vhodná na vaječinu, vejce můžemei zamrazovat a nakládat

Vejce mladých slepic

Jsou to vejce slepic do stáří jednoho roku. Bývají samozřejmě drobnější. 

Krůtí vejce

Krémově zbarvená vejce, dohněda kropenatá, bývají až dvakrát větší než vejce slepičí. Použití v kuchyni je stejné jako u slepičích vajec.

Husí vejce

Husí vejce jsou typické svou olejnatou příchutí a jsou až šestkrát větší než vejce slepičí, váží až 280g. Pro svou chuť se používají jen čerstvá a uvařená naměkko.

Černé vejce

Název může znít záhadně. Jde o čínskou specialitu, syrová kachní vejce jsou naložená ve vápně, borovicovém popelu a soli až na 100 dní. Po naložení jsou průhledně modrá až zelená, obsah je pevný a hustý s rybí příchutí. Černá vejce se krájí na plátky i se změklou skořápkou, krájí na plátky a podávají studená. Do některých receptů je vhodné je i mírně podusit.

Kachní vejce

I kachní vejce lze konzumovat, zásadně ale v co nejčerstvějším stavu, protože se snadno infikují bakteriemi. Chuťově jsou olejnatější a vařit se musí alespoň 15 minut, po uvaření je bílek kachních vajec namodralý a žloutek načervenalý. 

Křepelčí vejce

Křepelčí vejce jsou v pokrmech i samotné lahůdkou. Jsou maličké a vařením na hniličko či natvrdo získávají skvělou jemnou chuť. Křepelčí vejce se hodí do marinád, k přípravě aspiků nebo do salátů. Podobná jsou vejce kulíka, ta se podávají uvařená naměkko. 

Koroptví a bažantí vejce

Bažantí a koroptví vejce mají většinou pevnou skořápku, barvy bílé, hnědé či olivové. Vejce se podávají vařená natvrdo, používají se stejně jako křepelčí vejce. 

 Vejce perličky

Tato vejce se vyznačují velmi jemnou chutí. Vaří se 3 - 5 minut do poloměkka nebo natvrdo. Poté se oloupou a nakrájí. Vejce perličky nejčastěji podáváme na listech hlávkového nebo jiného salátu. 

Vejce racka

Vejce racka mohou být různě velká, skořápka těchto vajec bývá maskována hnědými skvrnkami. Vaří se 5 - 6 minut natvrdo a po ochlazení se pojídají sypané bylinkovou či celerovou solí. 

Pštrosí vejce

Vejce se silnou skořápkou, až dvacetkrát větší než vejce slepičí. Nesmí být takzvaně nasezené či dlouho pod vlivem slunce. Vejce pštrosí je dostání jen vzácně, ale chutná velmi dobře. 

Želví vejce

Opravdová lahůdka, k dostání bývají jen zřídka a jsou velmi drahá. Želví vejce se dovážejí z Karibiku, Afriky, Austrálie či Jižní Ameriky. Želví vejce mají výraznou a lehce olejnatou chuť. 

 

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode